glitter-graphics.com

~ cari ape saje ~

Tuesday, December 14, 2010

angan-angan time kecik

"tiqa, tau tak ayah kak maryam da meninggal?"

ha?? wak nuhin tu? (org jawa slalu nye pnggl org tua dgn pnggln wak)

"kak maryam pn da kawin sbb die nak pegi mesir"

kawin?? awal nye *terkedu*



tibe-tibe terengat time kecik-kecik dulu. meh sini saye nak story sikit. :)



dari kecik lagi mak abah memang masukkan saye kat sekolah-sekolah islam. dari tadika sampai la sekolah rendah. time sekolah rendah tu kat sekolah swasta. sebab nye dia punye kelas straight smpai petang. kirenye tak payahla nak susah payah balik, then kene siap-siap pegi sekolah agame. lgpun kat rumah tak ade org. mak abah keje. so, memang selalunye kami akan sampai rumah dalam pukul 3 lebih. naek bas.


maybe sebab da diberi didikan pasal agame dari kecik, so memang saye akui saye lebih berminat dgn bahasa arab dari bahasa inggeris. :) kalau exam pn, msti BI tak dapat A. maybe sebab cakap tak suke, so dalam mane-mane exam pn susah saye nak dapat A. senang cite, tak pena dapat la. dari UPSR smpai SPM. BI saye B. ni da masuk u pn, BI dapat A-. hebat kann?? haha. (moral nye : jangan asyik cakap tak suke subjek ni la, subjek tu la. nanti dalam mindset kite automatik akan cakap kite susa nak dapat A subjek tu. last-last memang tak dapat langsung. kn?)


so, dipendekkan cerita, saye berniat nak masuk sek agame lepas UPSR. tak pun nak masuk sekolah tahfiz. tapi mak abah beria-ria suruh saye dapatkan 5A dan suruh saye masuk STF (sek. Tun Fatimah). tak pun MRSM. STF tu memang antara sekolah famous la kat jb ni. tp saye tak nak. sampai kan saye berdoa mudah-mudahan saye tak dapat 5A. haha (ade ke orang doa macam tu?? merepek).


dan, tibe la hari yang ditunggu-tunggu. result UPSR keluar. saye nak pegi amek, tapi mak cakap, kalau tiqa nak amek kene pegi pejabat dulu. ade bende nak kene settle kan. kalau macam tu xpe la mak. mak je la yang pegi amek. sbb saye malas nak berurusan kat pejabat. malu. :)


dekat rumah, tak senang duduk saye. kejap bangun, kejap duduk. kejap baring. golek-golek. eh, nape mak tak call ni?? tak kan tak amek result lagi. last-last saye call mak.


bersambung................... :)

2 budakbaek:

ikadean said...

babun kau tiqa. excited aku nak baca. tiba2 bersambung.

t i q a said...

haha. lek la. saje nak wat suspen. :)